22 Nisan 2013 Pazartesi

Yüksek Akaryakıt Fiyatları Otogaza Yöneltiyor


Yüksek Akaryakıt Fiyatları Otogaza Yöneltiyor

Yüksek Akaryakıt Fiyatları Otogaza YöneltiyorDünyadaki oto gazlı araçların yüzde 16’sının Türkiye’de olması bu durumu ispat ediyor. Türkiye otogaz kullanan araç sayısında dünya lideri konumunda. Normalde birçok ülke ‘çevreci’ olması nedeniyle otogazı desteklerken, Türkiye’de otogaza yönelmenin ardında dünya rekoruna sahip benzin ve mazot fiyatları yer alıyor. Aygaz Genel Müdürü Yağız Eyüboğlu, Türkiye’de 1997 yılından bu yana kullanılmakta olan otogazın 2003 yılında dönüşüm standardının yürürlüğe girmesi ile düzenli bir büyüme trendi yakaladığını kaydederek, otogaz pazarının 2012 yılını 2.7 milyon ton seviyesinde bir hacim ile tamamladığını söyledi.
Eyüboğlu, 10 sene önce toplam LPG pazarının yüzde 35’i seviyelerinde olan otogaz tüketiminin, günümüzde yüzde 70’in üzerine çıkarak, LPG sektörünün en önemli bileşeni haline geldiğini ifade etti. Otogaz tüketimi artıyor LPG’nin özellikle son 10 yılda otomotiv yakıtı, yani otogaz olarak yıldızının sürekli olarak parladığını belirten Yağız Eyüboğlu, dünyada da otogaz tüketiminin son 10 yılda yüzde 60 arttığını, 21 milyondan fazla aracın bu yakıtı tercih ettiğini söyledi. Dünyadaki otogazlı araçların yüzde 16’sının Türkiye’de olduğunu vurgulayan Eyüboğlu, “Kuşkusuz bu değişim ve gelişim, otogaz pazarının sürdürülebilir büyümesi açısından büyük önem taşıyor.
Gün geçtikçe otogazın tüketici gözündeki saygınlığı artıyor. Lüks araç sınıfları dahil olmak üzere, 600 bini kadın sürücü, pek çok kişi otogazı tercih ediyor” dedi. Aynı zamanda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği LPG Meclisi Başkanı ve Dünya LPG Birliği 1. Başkan Yardımcısı olan Eyüboğlu, çevreci özelliklerinden ötürü otogazın gelişmiş ülkelerde desteklendiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Fransa, İngiltere, Amerika, İtalya’da LPG’li araçlara şehir içinde ek şerit açılıyor. Ücretsiz park gibi ayrıcalıklar tanınıyor. Özellikle Uzakdoğu’da sadece LPG’yle çalışan otomobiller üretiliyor. Dolayısıyla dünya bu konuda çok somut adımlar atıyor.” Türkiye’de binek araçlar içinde en çok kullanılan yakıt haline gelen otogaz, 81 ilde yaklaşık 10 bin istasyonda tüketicilere sunuluyor. Türkiye, tüketimde Avrupa’da, otogazlı araç sayısında ise dünyada lider konumunda...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder